Iedere (zelfbenoemde) foodie kent de afleveringen van Chef’s Table op Netflix uit het hoofd. En heeft dan ook in ​Volume 4: Pastry​ het fantastische toetjes-restaurant ​Room 4 Dessert​ voorbij zien komen, gevestigd in Ubud, Bali. Dit restaurant is de droom (!) en dus besloten wij ons op te offeren en af te reizen naar Bali om onze zintuigen te laten prikkelen tijdens een 9-gangen tasting menu bestaand uit, yes je raadt het al, uitsluitend toetjes!

Het door Will Goldfarb opgerichte restaurant Room 4 Dessert is voor velen bekend van de Netflix serie Chef’s Table. Wij noemen het voor het gemak de holy grail of desserts. De plek waar toetjes tot hun recht komen en centraal staan.

Room 4 Dessert

Na lang te hebben gewerkt in verschillende restaurants over de hele wereld, waaronder het geroemde elBulli in Spanje besloot Goldfarb dat het tijd was om zijn geluk te beproeven door een eigen zaak te openen. In 2006 opende de ras-New Yorker Room 4 Dessert in zijn stad en het was een daverend succes.

Na onenigheid met zijn zakenpartners werd – tegen zijn zin in – besloten het restaurant te sluiten en daarmee was Goldfarb enigszins verdwaald. Omdat de stad, zijn stad, New York hem niet gelukkig maakte, besloot Goldfarb met zijn gezin te verhuizen naar Bali. Door enige tegenslagen op het gebied van zijn gezondheid kon hij, eenmaal aangekomen op het eiland, amper werken. Maar hij gaf niet op en besloot dat hij unfinished business had met Room 4 Dessert. In 2014 realiseerde hij dan ook de heropening van het restaurant in paradise.

Wat kan je verwachten?

Room 4 Dessert voelt vertrouwd aan; alsof je het huis binnen stapt van een zeer verwelkomend gezin. De ruimte is ingericht zodat jij precies kunt zien hoe je gerechten worden samengesteld. Een interactieve ervaring voor de mensen gesitueerd aan de bar.

De filosofie achter R4D is dan ook food as medicine. Iets waar op het eiland heilig in geloofd wordt. Goldfarb gebruikt pure en eerlijke ingrediënten, allen verbouwd op het eiland. Leuk feitje: een aantal van de gebruikte ingrediënten groeit om het gebouw van het restaurant heen. In zijn restaurant zul je geen bewerkte (voorverpakte) chocolade of bespoten aardbeien tegenkomen. En dat maakt deze ervaring extra bijzonder!

Wat kost dat?

Voor ongeveer 500.000 rupiah (omgerekend ongeveer € 30,- euro) per persoon kan je genieten van een 9-gangen tasting menu. Met voor de liefhebbers ook een aansluitend pakket van 9 diverse cocktails die de gerechten complimenteren (bijkomende kosten nogmaals 500.000 rupiah p.p.).

De tasting is alleen beschikbaar per 2 personen. Maar mocht je jezelf willen verwennen met een aantal fantastische desserts is het ook mogelijk om een aantal losse gerechten van de kaart te bestellen. Elke 6 maanden verandert het menu en dus zou je bij elk bezoek aan Bali jezelf opnieuw kunnen onderdompelen in de magische wereld van Goldfarb en het R4D team.

Season 7: Nine Ways to Die

Tijdens ons bezoek hadden we het genoegen om Season 7 van het restaurant mee te maken. Uiteraard kozen wij voor de tasting en stonden we klaar voor onze Nine Ways To Die. Hiermee is niets teveel gezegd. Bij elke hap konden wij ons niet voorstellen dat er een einde aan dit prachtige bordje zou komen, maar wat waren wij excited voor de volgende gang.

Het menu bestond onder andere uit de Planifoglia: een sabayon van gerst met lokale frambozen en “vanille”, de Scarborough Pear: tempura van appel met salie en toffee en de Plat du Jour: wentelteefjes van brioche met yoghurtijs, cake van aubergine, chocolade en koffie.

Ondanks dat we van tevoren een beetje hadden verwacht dat we stuiterend het restaurant zouden verlaten, waren wij pleasantly surprisedtoen de smaken goed met elkaar afgewisseld werden. De gerechten zaten vol spannende elementen waarin zoet, zout en zuur continu met elkaar in actie kwamen voor een toetje to die for. Er zat dan ook geen enkel gerecht tussen dat niet in de smaak viel en waarvan niet de laatste kruimel van het bord verdween. Bij sommigen was het ook maar de vraag of wij ze wilden delen; zo lekker waren ze.

Onze persoonlijke favoriet: de Skinny Blaquette. Wie houdt er niet van kokosnoot? The more, the better. En dat in 5 verschillende varianten. Als een droom die uit komt. Mocht je dus in de buurt van Ubud (Bali) zijn of een excuus nodig hebben om naar het eiland af te reizen, zouden wij je zeker aanraden om hier te reserveren. Het is een ervaring die je niet wilt missen en daarnaast kan je 9 verschillende toetjes toch niet afslaan?

Dit artikel verscheen op de website van Culy in oktober 2018.

Beeld: Room 4 Dessert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *